Postcommotioneel syndroom (PCS)
Rondom je hersenen zit een laagje vocht wat als een soort van airbag werkt. Wanneer je een flinke klap tegen je hoofd krijgt kan het gebeuren dat je brein toch in contact komt met de binnenkant van de schedel. Dit kan leiden tot een hersenschudding (en in sommige gevallen zelfs tot een hersenkneuzing of -bloeding).
De meeste mensen die een hersenschudding oplopen zullen na enkele weken volledig hersteld zijn en weer zonder beperkingen kunnen studeren, werken en sporten. Helaas zijn er ook mensen die minder goed herstellen en langer last houden van bijvoorbeeld pijn in de nek en schouders, hoofdpijn, concentratieproblemen of vermoeidheid.
Wanneer je 3 maanden in je herstel nog steeds klachten hebt, spreken van postcommotionele klachten of een postcommotioneel syndroom. Zo heeft 1 op de 3 mensen die een hersenschudding oploopt na 6 maanden nog steeds klachten. Een klein deel hiervan houdt naast lichamelijke klachten als (hoofd)pijn, vermoeidheid en duizeligheid, last van cognitieve klachten. Dit kan onder meer leiden tot een verminderd geheugen, taalvermogen en concentratie.
Direct na een trauma krijg je vaak het advies om rustig aan te doen. Maar wanneer mag je weer op gaan bouwen? Hoe doe je dit? Moet je luisteren naar de signalen van je lichaam, of mag je de grens wel een beetje opzoeken? Dit is vaak best lastig, helemaal wanneer je achter begint te lopen in je studie, je baas ongeduldig wordt of je je sportvrienden al een tijdje niet meer gezien hebt.
Fysiotherapie Leonardus en Ergotherapie Leonardus helpen je in het vinden van een balans tussen inspanning en ontspanning met voldoende rust en ruimte voor je brein om langzaam te herstellen.